Радев

Ген. Румен Радев е кандидатът на БСП за президент

Ген. Румен Радев е кандидатът на БСП за президент, решиха членовете на Пленума на партията.

От първия път

С 99 гласа „за“ кандидатурата на Радев бе издигната още на първо гласуване от Националния съвет на партията.

Другите двама кандидати Румен Гечев и Таско Ерменков са получили съответно 38 и 13 гласа.

По-рано днес от надпреварата се отказаха бившият лидер на партията Михаил Миков и депутатът Янаки Стоилов. Преди дни се оттегли и омбудсманът Мая Манолова.

„От кандидатите, които изслушвахме, обсъждахме и гласувахме, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Марио Трайков си направиха самоотводи“, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

151 членове на Националния съвет на БСП са участвали във вота. Една от бюлетините е недействителна.

„Ген. Радев е номиниран от 19 общински конференции и те в зала изразиха аргументите си. Заставам зад кандидатурата му и гарантирам победа на тези избори“, подчерта Нинова.

Радев: Летял съм на всякаква техника и при всякакви условия и винаги съм намирал път към летището 

Радев

Това обяви пред медиите ген. Радев малко след новината, че той е избраният. И допълни:

„Имам ясно споразумение и договорка – отворен съм за всякакви предложения и обсъждания, но преценявам сам. А условието към мен е да спечеля тези избори и да работя за България“.

Поканата на БСП

Ген. Румен Радев обясни, че е получил поканата на БСП по телефона. В този момент той вече бил взел решението да напусне армията.

„Дадох съгласие на г-жа Нинова по телефона на 2 август след като чух изявленията на база „Граф Игнатиево“ на министъра на отбраната и на премиера“, категоричен беше Радев.

Кой ще е вицепрезидентът?

Днес е взето решение на пленума първо да бъде издигнат кандидатът за президент, а вицепрезидент ще бъде посочен по-късно. До момента имена не са обсъждани, посочи Нинова.

„Държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори, предстои ми да изложа визията си пред тях и тогава ще обсъждаме кандидатите за вицепрезидент“, допълни Радев.

- реклама -