Радев Ненчев противоречие охрана въздушно пространство

Ген. Радев напуснал заради противоречия с Ненчев

Ген. Румен Радев обяви, че ябълката на раздора е съвместната охрана на въздушното пространство (air policing). От първото изявление на Радев след напускането му на армията стана ясно, че двамата с министър Ненчев са били на различни позиции относно регламента, при който се канят чужди сили.

Тръгнах си от армията, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не се вслуша и не поиска моята експертиза, обяви Румен Радев.

„Тръгнах си от БА, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза, който не отговори на нито една от докладните ми записки, писма и рапорти към него, и който се отнася към такива важни проблеми на националната сигурност, за които аз алармирам остро от 2 години с неглижиране. През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайни рискови решения, каквито са в момента, ако имаше чуваемост, разбиране и воля за решаване на проблемите”.

Мотивите на генералаРадев Ненчев противоречие охрана въздушно пространство

Военният министър беше обявил, че мотивите на генералът от ВВС за напускане са неговото несъгласие с промените в закона за отбраната, които позволяват съвместна охрана на въздушното пространство.

„Нямам нищо против съвместна охрана, но това не трябва да става за сметка на родната авиация. Единствено България приема съвместна охрана на въздушното пространство срещу заплащане“, каза Радев.

От обясненията му стана ясно че има концепция за съвместна охрана. Миналата седмица Николай Ненчев отрече за съществуването й.

„Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросния документ и въпреки открито изразената ми позиция на Съвета по отбрана, концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група. Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за България документ, поради това, че с него се обявява, че България – по подобие на прибалтийските републики без собствена авиация, кани формирования на сътруднически държави за еърполисинг срещу солидно заплащане, включително на хотелско настаняване, кетъринг, транспорт, гориво

Това обясни генерал. Радев и допълни, че така сред съюзниците се създава впечатление, че държавата ни няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти, обезценява се техният труд.

От всички държави със собствена авиация в НАТО само Българя е подписала документ за еърполисинг срещу заплащане“

„Бях категорично против да поемаме разходите на гостуваща държава. Министърът подписа да плаща. Считам, че средствата, които МО има за еърполисинг, трябва да се дадат за българските ВВС, не за гостуващи формирования. Да отпаднат всички текстове, свързани с финансови ангажименти на българската държава към гостуващите страни“,

Съвместна охрана на въздушното пространство

Радев обяви, че никога не е бил против съвместна охрана на въздушното ни пространство.

„Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни – но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство“

Готов ли е Радев да бъде главнокомандващ

Ако не се чувствам готов, не излитам. Това заяви ген. Румен Радев в отговор на въпрос дали е готов да стане главнокомандващ на Българската армия.

Той посочи, че е човек, който обича предизвикателствата и се готви за тях. Ген. Радев подчерта, че няма да прави политически изказвания. „Не забравяйте, аз не съм издигнат за президент. Ако ме издигнат, тогава съм готов да отговоря на всякакви въпроси“, посочи той.

- реклама -