Ген. Попов: Нашите МиГ-27 все още нямат система за разпознаване „свой-чужд“

„Все още нашите МиГ-27 не разполагат със система на борда за рапознаване „свой – чужд“.

Те могат да попитат, но няма да получат информация“, това заяви в извънредното студио на Нова нюз във връзка със заседанието на  Съвета по сигурност ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш командващ на ВВС.

Според него това изглежда нелепо на фона на сегашното напрежение. По думите му Българската армия ще бъде стабилна и модерна, когато придобием новите изтребители.

Генерал Попов е убеден, че към момента няма директна заплаха за нашата сигурност, но не го изключва като възможност.

„Приветствам, че ще има Съвет по сигурността. Би трябвало да има и КСНС при президента. В МС няма опозиция, резултатите от решенията ще бъдат за всички, тези решения трябва да се взимат на КСНС, където са представени управляващи и опозиция“, заяви още той.

За него това събиране е малко закъсняло, но специалистите ще кажат какво и кога трябва да се предприеме.

„Има сериозни проблеми във въоръжените ни сили, ще ни трябват повече изстребители, бойни машини, модернизация. Колкото повече са заплахите, толкова повече трябва да сме оборудвани и подготвени“, категоричен е ген. Константин Попов.

„Ако нямаме такива способности, трябва да търсим решения на момента“, добави той.

Относно самолетите, за които се говори, че ще дойдат у нас, генералът заяви, че те са Еър полисинг и са под командването на НАТО.

Те изпълняват задачи в мирно време, идват с въоръжението си и само за тази мисия, въздух-въздух. А нашите летища са пригодени да приемат такива самолети.

- реклама -