Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: Вероятно уврежданията по белите дробове на заболелите от COVID-19 ще са трайни

20 дни след заболяването от коранавирус има признаци на фиброзиране, което със сигурност ще остави трайни следи. Това призна председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски пред bTV.

„Няколко пациента, които са оздравели вече им направихме контролни скенери. Били са с двустранни бронхопневмонии. Трябва да ви кажа, че картините, които виждаме, са много обезпокоителни“, обясни ген-майор Мутафчийски.

Според него много е рано да се правят генерални изводи, но има признаци, които показват, че ще останат следи в преболедувалите от двойна бронхопневмония.

Ген. Мутафчийски уточни, че има покачване на броя на болните. „Ние разбира се, променихме тактиката, защото и ситуацита ни убеди да променим тактиката. Вече всяко огнище го тушираме, колкото е възможно по-бързо, за да не допуснем да се разпространи. Все още разполагаме с ресурса да го направи, но скоро може да не разполагаме с такъв ресурс“, обясни още председателят на Националния оперативен щаб.

„Допреди сметките беше, че на около 11 случая откриваме 2, сега на 7 случая, откриваме 2. Подобрили сме откриваемостта“, изтъкна още той.

На въпрос дали се предвижда масово тестване на хората, ген.-майор Венцислав Мутафчийски отговори: „Масово тестване в смисъла, в който си представят повечето хора, че това ще стане от къща на къща, това е първо невъзможна за изпълнение логистична задача. Затова масовото тестване представлява, тестването на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал. Прицелни групи и на случаен принцип. Това е масовото тестване“, допълни още генералът.

Той бе категоричен, че удължаването на извънредното положение е политическо решение.

- реклама -