Ген. Мутафчийски: Във ВМА за пръв път набрахме плазма и направихме вливане

В сряда за първи път във Военномедицинска академия (ВМА) се направи набиране на плазма и вливане, съобщи началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски.

Тази сутрин болният е в добро състояние, няма температура и се чувства добре добави ръководителят на кризисния щаб за борба с коронавируса. За по-далечни резултати и заключения обаче още е рано да се говори, уточни ген. Мутафчийски.

Той посочи, че ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка, затова и са се възползвали от това преимущество – за да може да удовлетворим и искането на многото доброволци с доказани антитела. От три дни ги готвим, за да няма възможност за предаване на кръвни инфекции. След като ги подготвихме още същия ден се преля прясна плазма, не замразена. Плазмата е набрана от един човек за един човек, каза още ген. Мутафчийски.

Кръвната плазма е течната съставка на кръвта, която съдържа белтъци, изпълняващи различни функции – едни от които са антителата, осъществяващи имунната защита на организма.

В Турция отдавна започнаха този метод на лечение.

 

- реклама -