коронавирус Мутафчийски
сн. БГНЕС

Ген. Мутафчийски разкрива още 4 клиники за ковид лечение във ВМА

Във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение. Това е заявил шефът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на срещата при премиера Бойко Борисов.

По отношение на снабдяването с медикаменти здравният министър съобщи, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени. Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици.

Няма смисъл от масово тестване.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

- реклама -