сн. БГНЕС

Ген. Мутафчийски прогнозира пик на заразата около Великден, ще пътуваме ли за Гергьовден?

„Пикът на заразата с коронавирус у нас ще бъде около Великден.“ Това прогнозира началникът на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски пред БТВ.

„Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират. Срокът на карантината може да претърпи промяна. Не смятам за реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден. Трябва гледаме реално на нещата. Единственият вариант да се справим с това заболяване, за което няма ваксина и доказано лечение е да се изолираме. След като премине големият пик тогава трябва да имаме отговорна тактика кои групи хора да се пуснат.“

По отношение на спорната тема за бързите тестове, ген. Мутафчийски съобщи, че смисълът от бързите тестове е финансов.

„Няма да позволят таргаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси. Оставам на същата позиция.“, категоричен беше Мутафчийски.

Смисълът на бързите тестове е търговски, той не е медицински. Единственият сигурен начин за доказване на заразен е PCR – тестът, заяви ген. Мутафчийски. Той даде пример с Испания, която е похарчила милиони за бързи тестове и сега трябва да си ги ползва, въпреки че са само 30% сигурни.

В момента ние не разполагаме със 100% сигурни тестове, но PCR – тестовете са най-сигурни.

Ще следим тенденциите – САЩ и Израел работят много активно по тестовете. В даден момент ще има достоверен и лесно изпълним тест, обясни той.

По думите му всички, които са в болница и са в тежко състояние, се лекуват с хлориквин. Франция и Германия ограничиха тестуванията по изискванията на СЗО. Това е нова болест и има проблем с диагностиката на вируса.Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме, обясни шефът на кризисния щаб.

 

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -