Ген. Мутафчийски: Получавам заплахи, дори смъртни

Началникът на щаба е сезирал полицията заради заплахите за живот

До 30-и март кривата на заболеваемостта у нас вървеше плавно, тогава отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре. Това заяви шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Заради наложените мерки експертът вече получава смъртни заплахи, сподели той в интервю за „Дойче Веле“. 

Той уточнява, че сме имали късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това е довело до ограничаване на разпространението на коронавируса в България.

Според него се задълбочава противоречието между говореното на политиците и на експертите.

„Няма наложени на щаба решения и мисля, че премиерът и министрите вече са наясно с това. Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести.“, казва ген. Мутафчийски.

Според него няма съществени разногласия между щаба и правителството.

„Премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, „го сваляме на земята“. Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен – виждаме го и в много други страни в момента… Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.“, казва още генералът.

Ген. Мутафчийски призна, че получава смъртни заплахи.

„Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията.

– Тези заплахи анонимни ли са?

– Има и имена, но не мога да кажа дали това са истинските им имена. Това е работа на полицията. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си… Едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума“

Според него част от атаките са организирани.

„Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес.“

- реклама -