Мутафчийски, празници,
Снимка: БГНЕС

Ген. Мутафчийски: Нищо не е свършило, бдителността на Великден да бъде повишена

Нищо не е свършило, бдителността по време на наближаващите Великденски празници трябва да бъде повишена.

Това предупреди началникът на Военномедицинска академия и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

По брой починали на 100 хиляди души се пречупи пикът и там намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична – с 5%. Към момента в България заболеваемостта е 407 на 200 хиляди, съобщи Мутафчийски.

Въпреки добрите тенденции, бдителността не трябва да намалява, предупреди той и добави: Летният сезон не е гаранция, че заболеваемостта ще намалее. Надеждата е във ваксината, заяви той.

„Миналото покачване имахме резерв от легла повече от 80%, предишното започнахме с по-малко от 30% заети легла. Това не е за пренебрегване, защото системата може да бъде пренатоварена през настъпващите празници. Нищо не е свършило!“, предупреди той.

„Има няколко държави, които следя за себе си. Едни от държавите са Тайван, Нова Зеландия, Сингапур и Австралия. Те не допуснаха разпространението на ковид, мисля, че това е най-правилната тактика. Новите възможности са ваксинацията. Израел е добрият пример. Онзи ден Великобритания имаше 4 души починали, ние – 200. В Израел има нула нови смъртни случаи и нула новозаразени, това е достатъчно сериозен аргумент за ползата на ваксинацията“, продължи ген. Мутафчийски.

Какви мерки ще бъдат предприети за празниците ще стане ясно до края на седмицата, допълни и проф. Костадин Ангелов.

Шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че вече е потвърдено положителното съотношение за ваксината на „Янсен“ полза/риск.

„14 400 е първата доставка в България от миналата седмица“, уточни той. И допълни, че на 26 април се очаква и втората пратка, която е от 24 000 дози.

От „Пфайзер“ следващата седмица също се очакват доставки. „Модерна“ също ще доставя вече всяка седмица, а доставките там ще бъдат от по 36 000 седмично.

Освен това, ЕМА продължава работата по оценките на ваксините на “Новавак“ и “Кюървак“. Там се очаква да има решение към месец юни. През май пък щяло да има инспекция в Русия, за да се види как се произвежда ваксината „Спутник V“.

 

- реклама -