Ген. Мутафчийски: Европа едва ли ще остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас. Това коментира пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Според него въпреки правата на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани,

отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация.“ – изтъкна Мутафчийски

Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство,

че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации –

такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа.

За да се разкрият 2 COVID-клиники, трябва да закрием три други, допълни Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено