Ген. Мутафчийски: Човек и да има антитела или е изкарал вируса – може да го повтори

„Засега Националният оперативен щаб не може да се препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването.“ Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб пред БНТ.

Той уточни, че ако около Цветница и Великден мерките са били спазвани, сега може би щабът по-смело щеше да говори за бъдещите планове за разхлабване на мерките. „Но това масово пътуване извън столицата ни изненада.“, каза Мутафчийски.

„Имахме невероятното щастие поради комплексни причини да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни още той. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки – тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят.“ уточни шефът на оперативния щаб.

„Масовото тестване в смисъла, който го разбират вашите зрители, няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света“., разясни ген. Мутафчийски. „По-важен е капацитетът на здравните заведения – той в момента е много добър“, допълни той.

Видин е една от критичните точки в страната, в която се губи медицински персонал заради персонал, който е заразен.

По думите му хората с хронични заболявания, не е задължително да загинат от коронавируса. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания.

Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института „Робърт Кох“ има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

- реклама -