Румъния Ангелов, заповед, тест, влизащи
сн. БГНЕС

Гечев: Държавата вече ще стопанисва „Златния гьол“ на „Капитан Андреево“

Държавата поема контрола и собствеността върху така наречения „Златен гьол“ на граничния пункт „Капитан Андреево“. Фирмата, управляваща съоръжението за дезинфекция на автомобилите, ще получи двумесечно предизвестие, а договорът с нея ще бъде разтрогнат. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев след проверка на работата на пункта. За ефективно управление на процеса на границата ще бъде създадена държавна фирма с участието на поне 5 институции.

Досега познатото като „Златен гьол“ съоръжение за дезинфекция се управляваше от частна фирма. Договорът с нея изтича на 12 март и няма да бъде подновен. Държавата вече е в подготовка да влезе във владение на съоръжението, което се очаква да стане в средата на март, обясни министър Гечев:

„Ще бъде направена нарочна държавна фирма, държавна – подчертавам, която ще се управлява съвместно от няколко институции, поне 5 институции, включително няколко министерства – всички, които имат отношение по темата, за да може на практика цялата държава, като държава да стои монолитно на границата“.

Държавата поема и фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“, който ще се отдели в самостоятелен поток:

„Фитосанитарният контрол –  тоест контролът, който трябва да се осъществява от Агенцията по храните (БАБХ), ще бъде отделен – оптимизация цялостна на помещения, офиси, има достатъчно капацитет на пункта, включително разполагане на чисто нова лаборатория тук на пункта „Капитан Андреево“- държавна“, посочи Явор Гечев.

Трафикът на тирове през пункта е спокоен, има нулево изчакване. Това е в резултат от намесата на държавата, която за първи път от 10 години си върна контрола на границата. Иван Шишков, директор на Агенцията по храните:

„Тази сутрин от турска страна – 78 камиона, без да изчакват, по-малко и от час. Въобще не чакат на границата.  Снощната информация, която имахме, беше за малко повече от 100 камиона, един час изчакват на границата. В момента е спокойна обстановката от турска страна, няма задръствания“.

Източник: БНР

- реклама -