вирус

ГДБОП с официално предупреждение за опасните компютърни вируси

ГДБОП предупрежди официално за върлуващите компютърни атаки, за които ви разказахме по-рано днес. От отдел „Международна организирана престъпност“ заявиха, че целта им е заразяване на компютърните системи на огромен брой потребители.

Как действа схемата?

Изпращане на мейли до стотици хиляди електронни адреси, които да предизвикат собствениците им да ги отворят и така да заразят компютрите си. Машините стават част от мрежи, които могат да бъдат използвани чрез отдалечен достъп от организираната престъпност за различни цели: кражби на пароли за социални мрежи, за електронни пощи, за интернет банкиране и други лични данни. Така заразени тези компютри може да бъдат ползвани и за различни кибератаки и кибер престъпления.

Според данните до този момент тези атаки са се появили в края на миналата година, през декември – електронно съобщение, съдържащо в хедъра информация за фактура цели да накара потребителя да отвори съответния прикачен файл, да го разархивира и така веднага компютърната система бива заразена.

Втората вълна на фалшиви мейли изглежда като изпратена от НАП

Потребителите се приканват да отворят прикачения файл, тъй като в него се съдържа информация за променени срокове за подаване на данъчна декларация. Ако не бъде отворен мейлът и изпълнени изискванията в него, следва санкция от 6000 лв.

hacker-1872304_960_720Следващата вълна е с подател, представял се за съдия –изпълнител, който праща прикачен файл – писмо за принудително изпълнение. Съобщението цели да стресира потребителя, да го накара да отвори мейла, да го дезархивира и така да зарази компютъра си.

Четвъртата вълна е от вчера и днес, тя е от името също на изпращач с конкретно име и съдържа заплаха със съд срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор, като се твърди че има намесена финансова щета за 2879 лв.

НЕ ОТВАРЯЙТЕ ПИСМА ОТ НЕПОЗНАТИ

Важното е в никакъв случай да не се отворят мейли от неясни изпращачи, да се използват легални операционни системи и задължително да се ползва антивирусна програма. Атаката на този зловреден код е адресирана основно към компютърни системи, които оперират с Windows. Ако не се спазват тези предохранителни препоръки, има риск заразените компютърни системи да предават всичко което правите на компютъра си – участие в социални мрежи, електронна поща, интернет банкиране.

- реклама -