КНСБ издръжка семейство безлихвени кредити, ББР

ГДБОП: Мними търговци източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви

Мнимите търговци, които източват банкови карти, използвайки сайтове за онлайн обяви, са част от международна хакерска група.

Това показват разследвания на ГДБОП, където получават десетски сигнали от потърпевши потребители.

Оказва се обаче, че до хакерите е почти невъзможно да си стигне, тъй като откраднатите пари се препират през различни престъпни групи и множество банкови преводи.

При опит за продаде бронята на автомобила си в един от най-големите сайтове за безплатни обяви този потребител попада в капана на измамниците. Мнимият купувач се представя за жена и настоява уговорките да се правят в чат на мобилно приложение. Купувачът настоятелно държи да плати през онлайн система на известна куриерска фирма.

,,Няма нищо трудно. Изпращам ти линк и отиваш най-долу на екрана, натискаш бутона за получаване на пари и посочваш картата си за получаване на пари“.

Следват подробни инструкции как работи системата на куриерската фирма, където трябва да се въведат данните на дебитната карта на продавача.

„Някои от жертвите остават без три, пет, седем хиляди лева“, коментира комисар Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

,,Това е международна група от хакери. Нямаме данни български граждани да участват в подобни престъпления“, заяви комисар Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

- реклама -