Газпром цени доставки газ становище ЕК Южен поток газопреносна мрежа транзит Петкова

„Газпром“ започна процедура по разтрогване на договорите с „Нафтогаз“

Руският концерн „Газпром“ започна процедура по разтрогване на договорите за доставка и транзит на газ с украинския „Нафтогаз“ в Стокхолмския арбитраж. Това заяви заместник-председателят на УС на газовия гигант Александър Медведев

Той уточни, че новото дело по този иск на „Газпром“ в Стокхолмския арбитраж ще бъде разгледано от друг състав арбитри.

Медведев направи това изявление, след като на 28 февруари Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром“ да плати на „Нафтогаз“ 4,63 милиарда долара за това, че не е доставил необходимите, съгласно договорите, обеми газ за транзит. Сумата впоследствие беше намалена до 2,56 милиарда долара. В същото време арбитражът отклони искането на украинската страна за преразглеждане на транзитната такса и за промяната на договора в съответствие с украинското законодателство.

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер нарече това решение „асиметрично“ и заяви, че арбитражът се води от двойни стандарти. „Ние сме категорично против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. В тази ситуация за „Газпром“ продължаването на договорите е икономически неизгодно и нецелесъобразно“, подчерта той.

На 1 март „Газпром“ отказа да възобнови доставките на природен газ за Украйна и върна на „Нафтогаз“ капарото. На 2 март Киев призова украинците да пестят природния газ.

Днес, 3 март, украинският лидер Петро Порошенко обяви, че критичната ситуация е останала в миналото. „В момента имаме рязко увеличаване на доставките на природен газ от Европейския съюз: доставки на газ от Полша, доставки на газ от Словакия, доставки на газ от Унгария. И целият дефицит е напълно покрит“, твърди той.

„Нафтогаз“ също така обяви, че газотранспортната система на Украйна работи в нормален режим, но призова гражданите да пестят газ до 6 март. „Всеки икономисан от вас кубически метър – това е защита на Украйна от непредсказуемите действия на руснаците“, се посочва в изявлението на ръководителя на компанията Андрей Коболев.

Украинската компания подкрепи предложението да се проведат преговори по решенията на Стокхолмския арбитраж с участието на Русия, ЕС и Украйна и заяви, че е готова да участва в тях „в най-близкото удобно за всички страни време“.

- реклама -