Газпром, Нафтогаз, Украйна ,Милер, договори, транзит, доставка, газ

„Газпром“ започна процедура по разтрогването на договорите за доставка и транзит на газ с Украйна

Руската енергийна компания „Газпром” официално е уведомила украинската „Нафтогаз” чрез Стокхолмския арбитражен съд, че започва процедура за разтрогване на договорите за доставка и транзит на газ.

Това заяви пред журналисти главният й изпълнителен директор Алексей Милер.

„Днес на НАК „Нафтогаз на Украйна” чрез Стокхолмския арбитраж официално беше изпратено уведомление за начало на процедура по разтрогване на договорите за доставка и транзит на газ”, каза Милер.

Миналата седмица Газпром беше осъдена от международен арбитраж да плати на украинската „Нафтогаз” 2,56 млрд. долара задължения по договори за пренос.

„Ръководейки се от двойни стандарти, Стокхолмският арбитраж взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит с „Нафтогаз”. Решението наруши баланса на интересите на двете страни по договорите. Аргументите на арбитража са свързани с рязкото влошаване на украинската икономика. Категорично сме против да се решават икономическите проблеми на Украйна на наш гръб и при това положение действието на договорите се явява икономически нецелесъобразно”, заяви в официална позиция шефът на „Газпром” Алексей Милер.

- реклама -