Газпром, разследване, евродепутати, ЕК

„Газпром“ спря за неопределено време газа по „Северен поток“ за Германия

„Газпром“ спря за неопределено време доставките на природен газ по газопровода „Северен поток“ за Германия.

Тръбите на „Северен поток 1“ трябваше да заработят днес, след 3-дневно прекъсване за профилактика.

Руската компания обаче съобщи, че при прегледа е бил открит теч на масло и херметик от единствената работеща турбина.

Специалисти от „Сименс“ са потвърдили повредата, но са уточнили, че преди при подобно изтичане на масло не се е стигало до спиране на газоподаването“.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер коментира, че „спирането на „Северен поток“ е под фалшив предлог, за да бъде притисната Европа.

„Газпром“ потвърди репутацията си на ненадежден доставчик: вместо да си изпълняват договорите руснаците предпочитат да горят газ за милиони долари“, каза Мамер.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за ограничаване на цената, заплащана за руското синьо гориво:

„Твърдо вярвам, че сега е дошло времето време за таван на цените на руския газ за Европа. Европейските газохранилища са запълнени на 80% с два месеца по-рано от очакваното“, каза тя пред журналисти на среща на германски консервативни депутати в град Мурнау.

От своя страна, финансовите министри от Г-7 се съгласиха да въведат таван на цената за руския петрол, съгласувано със старта на европейското ембарго през декември. Целта е Москва да бъде лишена от големите печалби, които използва за войната в Украйна.

- реклама -