Газпром

Газпром получи от Анкара първите разрешения за изграждането на Турски поток

Руската „Газпром“, съобщи, че е получила по дипломатичен път първите разрешения от властите в Анкара за реализирането на газопровода „Турски поток“, след като проекта за строителство бе размразен неотдавна.

Строителството ще започне съвсем скоро

На провелите се миналата седмица преговори между директора на „Газпром“ Алексей Милер и турския министър на енергетиката Берат Албайрак е било постигнато споразумение за скорошно завършване на всички необходими процедури и начало на строителството на газопровода.

„Получаването на разрешение е позитивна новина за „Газпром“. Тази стъпка на турската страна показва заинтересоваността на турското правителство към проекта „Турски поток“ и свидетелства за прехода към неговото практическо реализиране“, посочи Милер, цитиран в официално съобщение на компанията.

Новината идва на фона на представянето на българския газов хъб „Балкан“ и обявеното желание на Русия да заобикаля страната ни в преноса на газ към Западна Европа.

От къде ще минава Турски поток?

Проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014-та, като идеята му беше той да замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Плановете са морският участък на газопровода да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка.

„Турски поток“ трябва да е дълъг 660 км. от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

 

- реклама -