Турски поток

„Газпром“ отчете нов рекорд в газовите доставки за Европа

„Газпром“ постави нов исторически денонощен рекорд за износ в страни извън т. нар. близка чужбина на Русия – извън постсъветското пространство.

На потребителите бяха изпратени 636,4 милиона куб. м газ, съобщи руският газов холдинг.

Текущата седмица е рекордна за „Газпром“, който вече четвърти ден поред постига нови абсолютно максимални доставки в Европа за денонощие, изтъква компанията.

По нейни данни през януари стабилно са купували все повече руски газ Унгария – с 11,2 на сто повече от същия период на м. г., Сърбия – с 5,1 на сто и България – с 15,9 процента. Шефът на борда на „Газпром“ Виктор Зубков съобщи по-рано, че като цяло доставките на руски газ за т.нар. „далечна чужбина“ през 2017 г. може да бъдат по-големи, отколкото миналата година, макар това да зависи от множество фактори. От 1 до 23 януари 2017 г.

„Газпром“ повиши износа на газ за страни извън ОНД с 23,7 на сто, или с 2,7 милиарда куб. м, като изнесе общо 14,1 милиарда куб. м.

През 2016 г. „Газпром“ увеличи доставките на газ в страни извън ОНД с 12,5 на сто в сравнение с 2015 г., като изнесе над 179,3 милиарда куб. м, което бе исторически максимум, отбелязва ТАСС.

- реклама -