„Газпром“ обмисля да продължи „Турски поток“ през България и Сърбия или през Гърция и Италия

Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода „Турски поток“ на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на „Южен поток“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Лавров каза в интервю за „Сръбски телеграф“, цитирано от агенцията, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток“ във варианта за две линии.

Проектът „Турски поток“ предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората – за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа, предаде БТА.

Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Компанията „Газпром“ обмисля вариантите за продължаване на „Турски поток“ през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

„Сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, отбеляза министърът.

Същевременно Москва има предвид печалните уроци от „Южен поток“ и не би искала ситуацията да се повтори, подчерта той.

- реклама -