Газпром

„Газпром“ и Турция не обсъждат строителството на газопровод за България

„Газпром“ и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

„Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция“, отговори той на въпрос, дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация – с тръба за България.

Турция ще доставя газ за Гърция по тръбопровода „Турски поток“

Турската страна предоставя възможност за доставки на газ по тръбопровода „Турски поток“ на границата между Турция и Гърция. Това съобщи още ръководителят на „Газпром“.

Историята

В началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от проекта „Южен поток“, защото няма гаранции за неговото изграждане от страна на България и Европейския съюз.

Вместо това Москва предложи на Анкара да се изгради подводен газопровод „Турски поток“ с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ. Предвиждаше се този проект да стане алтернатива на „Южен поток“ и транзита през Украйна.

През февруари 2015 г. започна да се забелязва преосмисляне на руската позиция относно газовите потоци по дъното на Черно море. Една от причините за това са тежките руско-турски преговори. Тогава за пръв път се появи идеята за разделяне на потоците с възможното изграждане на две тръби – първата за Турция, а втората за България.

В същото време и официална Москва, и „Газпром“ многократно са заявявали, че за тях проектът „Южен поток“ не съществува. Тези изказвания зачестиха особено в началото на 2016 г., т.е. малко повече от месец след като в края на ноември 2015 г. турските ВВС свалиха руски бомбардировач в небето на Сирия. Този акт стана причина за най-дълбоката криза в руско-турските отношения от десетилетия насам. Москва наложи икономически санкции на Анкара и временно замрази проекта „Турски поток“.

От началото на лятото на 2016 г. руско-турските отношения се подобриха, а след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. Анкара пое засилен курс към възстановяване на диалога с Москва, включително в енергийната сфера. Така се стигна до срещата на двамата силни в Европа президентите Путин и Ердоган в Кремъл през август. На нея турският лидер обяви, че ще направи всичко възможно за бързото изграждане на „Турски поток“.

За да се опита да промени тази ситуация София предлага изграждането на газов хъб „Балкан“, в който да постъпва газ и от Русия по бъдеща тръба по дъното на Черно море.

- реклама -