Газовата връзка с Гърция ще бъде готова през юли

Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена през месец юли и през нея ще получим , милиард кубични метра азерски газ, педаде Dariknews.bg

Това съобщи премиерът Кирил Петков по време на свое посещение във Велико Търново във вторник.

„Това, което се надявам, следващата голяма победа, която ще направим, това ще бъде в месец юли, да отворим гръцката връзка.

Всички прогнозираха септември, октомври, не, ще бъде отворена през юли месец.

Азерски газ ще тече през нея. Аз смята да отида и до Баку в тази седмица за вечер, да потвърдим там количествата.Ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат съвсем скоро време. Очаквам, между юли и август този милиард кубични метра да влезе в България, на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната, която е в този момент“, обясни Петков.

„Не сме приключили с американския газ. Продължаваме да мислим, какви да са там най-добрите дългосрочни договори.

Това, което едновременно се опитваме да направим е микса между втечнения газ и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“ за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентноспособна и диверсифицирана.

За всички, които повтарят, че най-лесно е сега да се плати в рубли, какво става, ако през зимата, войната продължи в мащабите, в които продължава,

Руската държава реши да спре газа? Ние трябва да сме сигурни, че имаме диверсифицирани опции и тази тръба, за която се говори от 12 години, ако успеем да я завършим за 6 месеца, ще е поредна победа за това правителство“, обясни Петков.

„Имаме уверенията, че това е така, сега просто изчакваме самата завършваща дейност на гръцката връзка и единия милиард ще влезе веднага щом връзката е завършена“.

Това отговори Петков на журналистически въпрос, доколко е сигурно, че ще получим азерски газ на цена, в пъти по-ниска от тази на световните пазари в момента.

- реклама -