Борисов Путин Ердоган Вучич Турски поток

Газопроводът „Турски поток“ беше официално открит – Снимки, Видео

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха официално газопровода „Турски поток“.

Това предаде специалният пратеник на Flashnews в Истанбул Петрина Василева.

На церемонията присъства българският премиер Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич.

Газопроводът „Турски поток“ ще осигури енергийната сигурност на Европа, заяви президентът Путин. Неговият турски домакин посочи, че Русия е главният доставчик на газ за Турция и двете страни ще продължат да развиват своето сътрудничество не само в енергийната, но и в други области. Ердоган посочи, че името на „Турски поток“ е дадено от „неговия скъп приятел Путин“.

Церемонията се провежда в конгресен център „Халич“ на Златния рог в Истанбул.

Русия и Турция ще реализират нови проекти. Москва остава главният доставчик на природен газ за Турция. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията.

Той посочи, че името на „Турски поток“ е дадено от „неговия скъп приятел Путин“. Ердоган определи „Турски поток“ като уникален проект от енергийна гледна точка за Турция. По думите му от газопровода ще се възползват над 53 млн. европейски потребители.
Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Къйъкьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.

Доставките на природен газ по газопровода „Турски поток“ ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

Взаимодействието между Русия и Турция се развива в почти всички области, въпреки намесата на редица международни участници.

Това заяви руският президент Владимир Путин.

„Успешното изпълнение на мащабния съвместен проект за изграждането на Транс-Черноморския газопровод ясно показва, че руско-турското стратегическо партньорство дава значителни, осезаеми резултати“, каза Путин. „Взаимодействието между Русия и Турция непрекъснато се развива в почти всички области. Въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава“, каза той.

 Той определи „Турски поток“ като уникален проект. По думите му този газопровод ще даде положително влияние не само върху Турция, но и за ползвателите на природен газ в Европа.

Владимир Путин изтъкна, че „Турски поток“ е построен по иновативна технология. Той посочи, че по дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. Руският президент благодари на турския си колега, че е проявил политическа воля и е отстоявал турските интереси.

Според него на фона на изострянето на ситуацията в Близкия изток Русия и Турция показват пример за взаимодействие.

За символичното пускане на газопровода на сцената бяха поканени и българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.

 

- реклама -