Газовите бутилки-подвижни бомби!

Газовите бутилки са подвижни бомби, особено през летните месеци. За първото полугодие на тази година инцидентите са зачестили. 22 газови бутилки са се взривили в следствие на препълване на бутилките, неправилна експлоатация или остаряла и повредена бутилка. Двама души са загинали, а петима са с тежки изгаряния.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва масирани проверки през лятото с цел превенция. Най-честите нарушения са свързани с пълненето на битови бутилки за газ на автомобилни газстанции, което е забранено, тъй като на подобни станции нямат уреди за правилно замерване, нямат и лиценз. Редовно бутилките се препълват и при по-топло време обема на газта се увеличава и бутилката може да гръмне.

gaz1Нарушенията се правят предимно в малките населени места. Там често няма специални пълначни станции, хората пълнят почти криминално битовите си бутилки на газстанциите. Другата причина, че цената на газта на гастанция е по-евтина от тази в пълначните, поне с 3 до 6 лева.

„Животът обаче не струва 6 лева“, категоричен беше пред Flashnews  председателя на ДАМТН Стефан Цанков.

Официално всяка седмица се взривява газова бутилка, сочи още статистиката на агенцията.

768x432През първите 6 месеца на тази година са проверени над 1100 газстанции и пълначни. 11 газстанции са запечатани, тъй като са хванати в крачка да пълнят незаконно газ.

14 пълначни пък не водят дневници на бутилките и не проверяват тяхната изправност, каквото е изискването към тях по закон. Куриозното е че са открити заварявани и преправяни бутилки. Нарушителите са открити благодарение на поставени клиенти, наети от метрологичната агенция.

Всеки потребител, които употребява газова бутилка трябва да следи дали тя е корозирала, винтилът към бутилката да е с добро оплътнение и да внимава как включва бутилката към газовия уред. При най-малкото съмнение бутилката трябва да се сменява.

gaz2От държавната агенция за метрологичен и технически надзор се заканиха да бъдат безкомпромисни към собствениците на газостанции и пълначни. Максималната санкция при хващане на нарушител е 5 хиляди лева и затваряне на обекта. За 6 месеца от глоби са събрани 55 хиляди лева. С цел сплашване на търговците на газ да изпълняват разпоредбите от агенцията предлагат максималната санкция да бъде увеличена драстично.

- реклама -