Газираните

Газираните и подсладените напитки пречат на съня

Честата употреба на газирани и подсладени напитки води до хронично недоспиване и проблеми със съня. Това предупреждават лекари в статия, публикувана в списание Sleep Health.

„Смятаме, че съществува връзка, в рамките на която навикът да се пият подсладени напитки и да не се спи се усилват един друг. Затова на хората им е изключително трудно да се откажат от този пагубен навик. Нашите данни показват, че с епидемията от консумация на газирани напитки, затлъстяването и диабета можем да се борим като подобрим съня“, смята Арик Пратер от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Пратер и неговите колеги са стигнали до извода, като са наблюдавали живота на около 19 000 души, участвали в национална здравна програма от 2005 до 2012 г.

Газираните напитки пречат на съня
Учените препоръчват да не се прекалява с газираната вода

Участниците в проекта били подлагани на пълни медицински прегледи и са давали подробни сведения за хранителните си навици, какви храни и напитки консумират, колко спят и др.

Съпоставяйки данните за съня и диетата, медиците са открили, че хората, които често пият големи количества газирани и други подсладени напитки, спят средно по 5 часа в денонощието или дори по-малко.

Газираните напитки пречат на съня
Пийте само истински сокове, съветват лекарите

Ефектът бил още по-изразен с пиенето на повече такива напитки. Лекарите са установили, че хората, които спят по 5 часа, пият с 21% повече безалкохолни, отколкото останалите американци. Участниците, които спели по около 6 часа, пиели с 11% повече от средната норма.

Подобен ефект съществува както сред по-бедните, така и сред по-богатите американци и не зависи от работата и социално-икономическите фактори.

Чай
Чаят е перфектен избор за добър сън

Вредите за съня се причиняват само от газираните и подсладените напитки, но не и от истинските натурални сокове и чайовете.

- реклама -