Пак високи градуси в НС: Петков и Николов ще отговарят на тъмно за цената на газа (На живо)

Пак високи градуси в НС: Петков и Николов ще отговарят на тъмно за цената на газа. Парламентът ще изслуша министър-председателя в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов

относно доставката и цената на природния газ.

Това е първа точка в програмата на Народното събрание за днес. Изслушването е по предложение на Делян Добрев от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС.

Още в началото на заседанието избухна скандал дали изслушването на бъде засекретено, както предложи председателстващият Мирослав Иванов. Той мотивира предложението си с това, че народните представители трябва да чуят два доклада, които са секретни.

Именно това предизвика скандал в парламента.

„Току-що докладвахте, че материалите са постъпили в секретното деловодство на НС, което се намира в Партийни дом. Считате ли , че след като е започнало заседанието можем да се запознаем с тях?“, това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Считате ли, че може да прилагате двоен аршин в работата на парламента? Само преди 10 дни вие предложихте открито заседание при изслушването на външния министър Теодора Генчовска. Е как решенията за Северна Македония стана публично, а

темата с цената и доставките на газ изведнъж стават тема,

която българските граждани не трябва да чуват? Вие как си представяте, че темата с увеличението на цената на газа ще остане извън българските граждани и тяхната чуваемост? Г-н председател, не правете тази груба грешка. Българските граждани трябва да научат сега цялата истина за шестмесечното им провалено управление“, отсече Атанасова по адрес на Мирослав Иванов.

„Ако все пак решите да допуснете поредна грешка аз правя процедура за отлагане на изслушването докато народните представители не се запознаят с въпросните документи“, допълни тя.

„Все повече се обезсмисля работата на това Народно събрание“,

това пък заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който предположи, че „някой иска да скрие икономическата катастрофа, към която се насочва българското общество“.

„Ще напуснем, за да не правим кворум на такива лицемерни и маскарадни циркове, ако има закритото заседание“, допълни той.

„Направихте всичко възможно да вкарате Теодора Генчовска в престъпление, а сега искате да скриете премиера в оставка. Нека българско общество да чуе истината“, каза пък Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН). Той иронично допълни: „Никога министър-председателят в оставка

не си е позволявал да лъже, така че нека да го чуят всички“.

„Не се чувствайте задължен да влизате в подробни обяснения. Там сте за да давате думата, а не да давате акъл“, това заяви Йордан Цонев от ДПС. Той обаче изведнъж бе прекъснат от Настимир Ананиев и това го предизвика да заяви следното:

„Ананиев, разбираш ли защо така агресивно се отнасят към теб всеки път? Да го кажа пред цялата публика! Защото от мястото си се обаждаш като радио точка! Разбираш ли? При това не блестиш с някаква оригиналност. Всеки път от там дрънка от място! Той просто „блести“ в залата с тези обаждания. И после агресията била към него! Ми, да – като я предизвикваш“.

„Вие излъгахте, г-н председател“, заяви Цонев по адрес на Мирослав Иванов.

„Хубаво е председателите от ПП да спазват това, което искат депутатите. С Генчвоска го направихте, защото Ви беше страх, че ще стане брутално ясно какви ги е вършил Кирил Петков.
Сега пак не искате хората да научите какво е правил той на една среща, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка с Камала Харис.

Петков се издъни за една военна операция, но се надявам сега да се събере и да отговори на въпроси“, заяви пък Тошко Йорданов по повод опитите на Мирослав Иванов  да скрие отговорите на премиера в оставка от обществото.

„Ако съм Ви толкова неудобен – изберете си председател“,

опита се да се оправдае Мирослав Иванов. Петков пък реши да го аплоадира за думите му. Няма нищо секретно в зала с 240 души, това е биг брадър. Ако се приеме, ние от „Възраждане“ ще напуснем и няма да осигуряваме кворум на този маскарад, заяви пък лидерът на партията Костадин Костадинов. В крайна сметка се реши, че заседанието ще бъде закрито.

След това се предвижда депутатите да разгледат

на второ четене промени в Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество и в Закона за висшето образование. В дневния ред са също ратификации на международни документи, както и второто четене на изменения в Закона за младежта и първото гласуване на промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Включени са и процедурните правила

за избиране на председател на 47-ото Народно събрание

и процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Вчера депутатите не удължиха работното си време

и не успяха да разгледат промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ. Законопроектите бяха включени в дневния ред за първата сряда от месеца по предложение на парламентарните групи, съгласно разпоредбите на правилника на Народното събрание. Измененията в Изборния кодекс, внесени от левицата, предвиждат гласоподавателите да имат избор дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина.

- реклама -