Газ ще има, но не е ясно колко ще струва

договор за алтернативни

доставки е цената. Това обяви народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев, който е и заместник-председател на енергийната комисия в парламента, в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

“Дори Русия да спре

доставките на газ за България,

вече са осигурени алтернативни начини за доставка на газ и трасетата са ясни. Към момента единственият проблем е цената. Нещо повече – България ще се превърне в страна, която ще подпомогне доставките на природен газ за Западна Европа”, заяви Мирчев.

“Надявам се и с общите

действия на Европейския съюз

до края на годината да постигнем добри цени и този въпрос да бъде решен. В това отношение правителството си върши работата”, добави той. Ивайло Мирчев обяви, че съвсем скоро правителството ще обяви широк пакет от икономически мерки за борба с инфлацията и високите цени.

“Това е важният дебат в обществото и това са важните теми, които трябва да се решават. В заключителен етап сме на подготовката на този пакет, който се изработва във финансовото министерство и ще бъде представен от Министерски съвет следващата седмица. Мерките ще бъдат доста широки и очакванията са да омекотят финансовия удар”, каза той. Според него в бъдещия пакет ще залегне помощ за енергийно бедните, които да получават

подкрепа заради високите цени на тока.

“Важното е парите да стигат до тези, които имат нужда. Не може да се дава отстъпка за тока на човек, който има една голяма къща с басейн за това, че си топли водата в басейна. Това е важният дебат, а не парите за постовете или пък за пътните фирми – проблем, който надробиха ГЕРБ”, добави Мирчев.

„Демократична България“ от самото начало има принципна позиция по темата за изпращането на оръжия в Украйна и това е решение на правителството, няма никаква нужда парламентът да взема решение, коментира още Ивайло Мирчев. “Ние сме оптимисти, във вторник има коалиционен съвет, на който тази тема ще бъде поставена”, допълни той, цитиран от пресцентъра на ДБ.

“За „Демократична България“

следващият ход е този въпрос да бъде предложен на вниманието на националните органи на партията – те са тези, които трябва да вземат решение за това какво се случва с ролята на ДБ в това управление”, добави той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено