Гърция влага €4 млрд. в ЖП-проект с България

Гърция подготвя проект за изграждане на железопътна връзка на пристанища Солун, Кавала и Александруполис с българските на Черно море и Дунав.

Гръцкият министър на транспорта коментира пред медиите перспективите от предстоящия проект за свързване със железопътна линия на трите гръцки пристанища Солун, Кавала и Александруполис с Черно море и Дунав.

С увеличаване на обхвата на транспортния коридор, както гръцките пристанища, така и българските Бургас, Варна и Русе ще имат достъп до по-големи търговски пазари.

Създава се бърза железопътна връзка между Егейско море, Черно море и Дунав, като стойността на проекта само за гръцката страна е в рамките на 4 милиарда евро, съобщи гръцкият министър на транспорт Христос Спиридцис.

Той отбелязя, че е важен ачина за реализиране на проекта. Създава се съвместна държавна българо-гръцка компания. Този модел до сега е прилаган само един път в Европа.

„Имаме пълната подкрепа на Европейската комисия. Меморандумът за изграждане на железопътния коридор ще се подпише в Кавала от двамата премиери“, уточни гръцкият транспортен министър.

- реклама -