Ципрас, Национална банка Гърция

Гърция в опит да върне пари в банките

Централната банка на Гърция разхлаби капиталовите ограничения, които наложи преди 13 месеца. Надявя се, че вложителите ще върнат част от парите, които изтеглиха панически от банките през миналата година, пише в. „Файненшъл таймс“.

Заместник-финансовият министър Георгиос Чулиаракис заяви, че премахването на някои ограничения върху тегленето на пари в брой ще привлече нови депозити за около 3-4 милиарда евро.

Ограниченията бяха въведени през юни 2015 г., за да се спре масовото теглене на пари от гръцките банки, докато правителството преговаряше с международните кредитори и имаше опасения, че страната ще излезе от Еврозоната. Сред мерките бяха въвеждането на строги ограничения върху размера на тегленето на пари в брой в рамките на една седмица.

Вдигането на ограниченията ще бъде важен тест за доверието в правителството на лявата партия СИРИЗА, ръководено от премиера Алексис Ципрас. По-конкретно, то ще покаже дали сега гърците се чувстват достатъчно сигурни да държат парите си в банки в страната.

 Атина вече намали ограниченията, които затрудняваха плащането на такси за чужди училища.

Разхлабването на контрола идва дни след постигната договореност между финансовото министерство на Гърция и европейските институции по искане на Централната банка на страната.

Занапред физически и юридически лица ще могат в рамките на две седмици да теглят наведнъж до 840 евро. Досега имаха право на 420 евро на седмица.

Само 30 процента от преводите от чужбина ще могат да бъдат теглени наведнъж в брой.

Служител на централната банка обаче посочва, че оставащите рестрикции върху тегленията на средства ще останат, за да стимулират ползването на дебитни и кредитни карти във всекидневните трансакции. Това ще намали избягването на плащанията на ДДС

Сегашните мерки имат за цел да подпомогнат индивидуалните вложители и малкия бизнес.

Според Централната банка на Гърция около 45 милиарда евро са излезли от банковата система на страната през първата половина на 2015 година. От тях около 15 милиарда евро са прехвърлени в сметки в чужбина.  Други 15 милиарда евро са изразходвани за плащане на данъци и покриване на разходи на домакинствата.

Банкери в Атина са уверени, че голяма част от оставащите 15 млрд. евро ще се върне в банките през следващите няколко месеца, повишавайки ликвидността на системата.

- реклама -