Гърция
сн. БГНЕС

Гърция удължава мерките и въвежда карантина за пристигащите от чужбина

Гръцкото правителство въвежда допълнителни мерки за пристигащите в страната, независимо от тяхната националност – 10 дневна карантина и бърз тест за коронавирус.

По информация на посолството ни в Атина, считано от 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, на всички пристигащи на граничните пунктове ще бъде правен бърз тест за Ковид-19 и ще бъдат  поставяни под 10 дневна карантина.  Остава изискването за попълване на PLF форма и предоставяне на отрицателен резултат от направен PCR тест 72 часа преди пристигането.

Страната удължи част от ограничението за заключване до първата седмица на новата година.

Училища, съдилища, ресторанти, развлекателни и спортни дейности, включително ски курорти, ще останат затворени до 7 януари 2021 г.

Това съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас.

Нощният комендантски час ще остане в сила, както и забраната за преместване от местоживеене в регионална единица в друга регионална единица. Забраната за митинги се удължава, докато работата от разстояние се поддържа при същите темпове.

Пецас заяви, че правителството ще обяви пътна карта за постепенното отваряне на църкви, магазини и фризьорски салони по-късно през седмицата.

С толкова голям брой интубирани и заети легла на интензивното отделение натискът върху националната здравна система остава и при тези обстоятелства всяко връщане към нормалното състояние ще бъде по-бавно, постепенно и безопасно“, добави говорителят.

сн. БГНЕС

По-рано днес здравният министър Кикилиас, който досега не виждаше никакъв проблем в здравната система и болниците, призна натискът върху болниците и допълни, че 85% от леглата на интензивните отделения са заети.

- реклама -