НАТО
сн. БГНЕС

Гърция става основна логистична база на НАТО

Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се превърна във важна изходна точка за изпращане на оборудване на НАТО

до източноевропейските държави-членки, но също така и към Украйна, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Значението на Александруполис се засили, когато Турция затвори проливите Босфор и Дарданели за военни кораби и транспортиране на военно оборудване, съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. относно проливите.

Американска военна техника се изпраща през Александруполис към България, Полша и Румъния, след като НАТО реши да укрепи източния си фланг предвид претенциите на

Владимир Путин силите на НАТО да се изтеглят от цяла Източна Европа и неговата непредсказуемост. Наскоро Полша получи танкове Abrams и бронетранспортьори Bradley от Съединените щати.

Източници от гръцките въоръжени сили са заявили на Катимерини, че военно оборудване вече е изпратено в Украйна през Александруполис,

а и някои от 20-те бойни бронирани машини Bushmaster, които Австралия ще предостави на Украйна, също ще преминат транзитно през гръцкото пристанище.

Районът на Тракия, тъй като е близо до Черно море, служи и като вход за патрулиращи в морето самолети, някои от които излитат от самолетоносача „Хари Труман“.

Оттам минават и невъоръжените разузнавателни дронове Global Hawk, които излитат от Сицилия и наблюдават Черно море от височина на полета от 55 000 фута (около 16 700 метра).

Още американски дронове от различен тип (MQ-9, известен също като Reaper) може да бъдат доставени на авиобаза „Андравида“ в Западна Гърция.

А авиобаза Лариса в Централна Гърция е в процес на модернизация за 35 милиона евро, с експертната помощ на американските военни,

които са изразили интерес към по-нататъшно разширяване на базата.

- реклама -