Гърция, туристи, коронавирус, хотели, полети

Гърция ще лекува болни от К-19 туристи, повечето хотели отварят на 1 юли

Гръцката държава ще лекува туристи, които по време на почивката си са се заразили с коронавирус, и ще им заплати допълнителния престой.

Туристите обаче ще трябва сами да си купят обратен билет в случай на отлагане на заминаването им от Гърция заради болестта

Това заяви в интервю за агенция ТАСС управляващият директор на туристическата компания „Тез тур Гърция“ Димитрис Харитидис.

Той увери, че по закон всички големи хотели имат лекар или сътрудничат с лекар, а и по-малките хотели няма да имат проблем да повикат лекар и да предприемат нужните мерки в случай на зараза.

„За туристическите компании и хотелите е добре, че както заяви правителството, ако не дай боже някой се зарази с коронавирус, държавата ще поеме разходите за лечението му. Това беше голям проблем, а сега е ясно, че не е нужно дори пациентът да има застраховка“, каза Харитидис.

Разболелите се от Ковид-19 туристи ще бъдат лекувани в болница, но засега не е ясно дали ще бъде въвеждана карантина в хотела. Предполага се, че членовете на семейството на заболелия ще бъдат премествани в карантинен хотел, а ако тестовете им са позитивни, също ще бъдат изпращани в болница. Обсъжда се и вариант те да бъдат изолирани в друга стая в същия хотел.

Харитидис каза още, че в хотелите ще бъдат запазени шведските маси, но ястията ще се намират зад плексигласова преграда и ще бъдат подавани от служител на хотела.

При системата ол инклузив ще действат същите правила – туристите няма да могат сами да си наливат напитки, това ще се прави от сервитьори.

Повечето хотели в гръцките курорти ще отворят врати на 1 юли, въпреки че на 15 юни ще бъдат възобновени полетите с трийсетина държави, както обяви правителството.

Според Харитидис повечето хотели в курортите ще започнат да отварят врати от 1 юли, след като бъдат възобновени полетите от 29 държави.

„Въпреки това, не всички хотели са решили да започнат работа. Например хотелите от една верига по-лесно ще възобновят работа, защото имат 3-4 хотела в даден регион, и ако в крайна сметка има слаба заетост, ще отворят само един два хотела, а останалите ще останат затворени“, пояснява той. Харитидис отбелязва, че регионите в Гърция силно зависят от туристите от Англия, Франция, Италия и Русия.

Хотелите в регионите още не са взели решение, тъй като сред тези 29 държави, от които ще бъдат разрешени полети, Англия не присъства, а това е вторият пазар за Гърция по брой на пристигащи туристи.

Няма ги и САЩ, които са третият пазар, а също Франция и Италия, посочи управляващият директор на туристическата компания „Тез тур Гърция“.

Той напомни, че от 1 юни бе разрешено да отворят целогодишните хотели, които обаче са разположени основно в градовете. „Над 80 процента от хотелите, които работят обикновено 12 месеца в годината, не отвориха на 1 юни, въпреки че им бе разрешено. Има редица причини за това, на първо място – защото международните полети в Гърция ще започнат едва на 15 юни. Затова за много хотели няма смисъл да отварят, тъй като вътрешният пазар не е толкова голям, че всички да работят“, каза Харитидис.

Друга причина, посочена от него, е фактът, че международните полети ще се осъществяват само до Атина и Солун, а регионалните летища ще започнат работа едва от 1 юли. Харитидис припомня, че летището в Ираклион на о. Крит например е на второ място по брой пристигащи пътници. На трето място директорът на туристическата агенция посочва, че санитарните протоколи, които трябва да бъдат спазвани от хотелите, са били оповестени от правителството два дни преди откриването на целогодишните хотели.

- реклама -