авария, електричество, ток, крушка

Гърция се готви за режим на тока

Гърция се подготвя за режим на тока след лятото, предупреждава министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, цитиран от атинския вестник „Ekathimerini“.

Улиците ще бъдат по-тъмни, а изкуственото осветление на историческите паметници през нощта ще липсва, домакинствата пък ще имат режим на тока. Вероятно това ще стане след лятото.

Скрекас каза, че описаните по-горе мерки са необходими, ако Европа иска да намали потреблението си на природен газ с 15% и могат да бъдат необходими, така или иначе, ако Русия прекъсне доставките на природен газ за ЕС.

Преди домакинствата да бъдат пряко засегнати, общините ще трябва да премахнат лампите от 10% от уличното си осветление и да изключват осветлението на паметниците в 3 часа сутринта.

Първоначално мерките ще бъдат доброволни, но могат да станат задължителни, ако местните власти не се отзоват на призива.

„Всички трябва да разберем, че не можем да се държим така, сякаш нищо не се случва около нас. Има война, която унищожава една страна и също така подхранва енергийна криза, каквато никога не сме виждали. Всички трябва да осъзнаем, че не можем да пилеем енергия“, каза той.

Ще се проведе широка кампания за насърчаване на домакинствата да намалят потреблението на енергия. „Разбира се, крайната мярка е принудително намаляване на потреблението на домакинствата чрез режим на тока“, добави Скрекас.

Правителството планира да подкрепи индустрията в тежкия период, независимо дали Европейският съюз одобри механизъм за подкрепа, както правителството поиска, или не. Но в очакване на трудностите индустриите започнаха да променят микса от горива, които използват.

Потреблението на природен газ от такива компании през първата половина на 2022 г. е спаднало със 71,06% в сравнение със същия период на миналата година до 1,67 тераватчаса и сега природният газ представлява само 5,51% от потреблението на гориво в гръцката индустрия.

Енергийните нужди ще бъдат частично задоволени чрез увеличаване на производството на лигнитни или кафяви въглища, силно замърсяващ източник, който Гърция трябваше постепенно да премахне.

Обществената електрическа корпорация беше помолена да удвои производството на електроенергия. Това ще означава на първо място спиране на поетапното изваждане на лигнитните въглища за две или може би три години и дори незабавно увеличаване на производството им.

Скрекас обяснява, че лигнитните въглища отново ще станат по-важни дори без задължителните съкращения на потреблението, тъй като световните цени на енергията скочиха. „Необходимостта да намалим използването на природен газ произтича преди всичко от факта, че го внасяме изцяло“, казва той.

Източник: БТВ

- реклама -