Йонийско море

Гърция разширява двойно териториалните си води в Йонийско море

„Гърция расте. Разширяваме териториалните води в Йонийско море от 6 до 12 морски мили“, разкри днес премиерът Кириакос Мицотакис. Той обяви това историческо решение по време на пленарния дебат за ратифицирането на морските споразумения с Италия и Египет.

С израза „нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 мили, когато реши да го направи“, министър-председателят изпрати съобщение до Турция, че опасно ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море.

Сред аплодисментите на правителствените депутати Мицотакис обяви, че съответният законопроект скоро ще бъде внесен директно в парламента и че разширяването се основава на член 3 от Международното морско право.

Снимка: БГНЕС

„Гърция расте. Други също твърдят така. Но ние сме тези, които го прилагат на практика. По този начин ние пристъпваме към упражняването на нашето безспорно суверенно право в съответствие с член 3 от Конвенцията за морското право, разширяване на териториалните води в морската зона на Йонийско море и Йонийските острови до нос Тайнаро в Пелопонес“, подчерта Мицотакис.

Той добави, че разширяването е „право, което страната запазва да упражнява в бъдеще и в други морски райони, право, което съседите й вече са упражнили в съответствие с Конвенцията за морското право и прилагането на средна линия, където разстоянието между бреговете е по-малко от 24 мили.“

През октомври 2018 г. тогавашният външен министър Никос Кодзиас обяви разширяването на териториалните води по протежение на Западна Гърция, но правителството на СИРИЗА не пристъпи към материализиране, с обясненията, че това е порадило възражения на премиера Алексис Ципрас.

Мицотакис разкри още, че външният министър Никос Дендиас ще замине за Тирана за преговори с колегата му от Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни страни – проект, разработен през последните няколко години.

- реклама -