Гърция

Гърция отрече да е признала македонските паспорти

Гърция опроверга появилата се днес информация, че страната е започнала да признава македонските паспорти.

След като днес медии в южната ни съседка публикуваха факсимиле на документ с дата 22 август, в който се казва, че граничните власти на страната могат да слагат печати в паспортите, издадени в Република Македония.

факсимиле Гърция - Македония

Външното министерство отрича

От гръцкото министерство на външните работи обясниха за македонската медия „Мета“, че няма промяна в гръцката политика спрямо Република Македония и македонските паспорти и това няма да се случи докато не се признае името.

Печат на лист

От години при преминаване на границата с Гърция, на македонските граждани им бе слаган печат на отделна листовка.

Междувременно депутатът от опозиционната „Нова демокрация“ Теодор Караоглу остро нападна министерството на външните работи по повод появилата се информация.

Според него по този начин гръцкото МВнР и правителството на СИРИЗА-Независими гърци извършва „опасна девалвация на историческия ревизионизъм, който минава границите на търпението … и де факто признава Република Македония“.

Македония обяви независимостта си на 8 септември 1991 година, а България първа призна новата държава и съдейства за нейното международно утвърждаване. Заради гръцката блокада на името на страната обаче, повече от десетилетие Скопие чака членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС.

- реклама -