Гърция, комари, западнонилска треска

Гърция предупреждава за бум на западнонилската треска в страната

В началото на летния сезон, гръцките власти предупреждават туристите да предприемат всички необходими мерки, за да се предпазят от ухапвания на комари.

Това съобщава БНТ.

След безпрецедентния бум на западнонилска треска миналата година, тази са регистрирани случаи на заразени с вируса хора по-рано от очакваното. Заболели има както в градските, така и в селските райони на Гърция. В страната е започнала информационна кампания, а туристите могат да намерят брошури още на летището. Препоръчва се да се избягват места със застояла вода, да се използват репеленти срещу комари и да се носят дрехи с дълги ръкави.

В общия случай, заразените със западнонилска треска не проявяват симптоми. Около 20% имат такива, подобни на настинка, включително температура и главоболие, а едва 1% от хората развиват сериозни заболявания. Броят на тежко болните през миналата година, обаче, чувствително се е увеличил, имаше и смъртни случаи.

Очаква се около 31 млн. души да посетят Гърция тази година. Разпространение на вируса на западнонилска треска има и в Сърбия, Кипър, Румъния и Италия.

- реклама -