Гърция поиска помощ от Европа за борба с пожарите (СНИМКИ)

Гърция официално поиска помощ от европейските си партньори и вече чака от Кипър, за да се справи с три големи пожара. Един от тях предизвиква най-голяма загриженост – той опустошава един от зелените дробове на района на Атина, съобщиха пожарникарите.

„Заради опасността от пожари”, горящи от неделя насам на източното крайбрежие на Атика (столичната област) на около петдесет километра от Атина, страната „е поискала активиране на европейския механизъм за подпомагане на гражданската защита, за помощ с въздушни средства”, съобщи на пресконференция говорителката на пожарникарите Ставрула Малири.

Тя уточни, че страната е поискала и помощ с четири самолета тип CL-415. Франция вече обяви, че не е в състояние да помогне, изправена пред два пожара в Корсика.

Кипър е от своя страна вече предложи помощта на 60 пожарникари, които ще докара гръцки военен кораб.

Силите, които се борят в Атика сред площи от гори и храсталаци, осеяни с вили, също бяха подсилени във вторник с 290 пожарникари, подпомагани от 100 войници, пет самолета и седем хеликоптера.

Носеният от нестабилни ветрове огън се отново се приближи в следобедните часове до населените райони, където три къщи са били евакуирани превантивно, заяви пред телевизия „Скаи” Михалис Дасис, кмет на село Капандрити, близо Каламос.

Близо до Амалиада в западната част на Пелопонес, вече опустошена през 2007 г. от смъртоносни пожари, друг голям огнен фронт заплаши село Перистери, където местните власти поискаха евакуацията на уязвими хора, възрастни и деца.

Третият голям пожар, който мобилизира усилията на пожарникарите за трети пореден ден, напредва на туристическия остров Закинтос в Йонийско море.

От Атика миризмата на изгоряло се усеща в центъра на Атина, където небето периодично се замъглява от дим.

Най-малко пет къщи бяха унищожени от огъня в понеделник според местните власти.

От неделя общо 146 огнища са регистрирани в цялата страна, по-голямата част бързо угасени. Тези пожари последваха сравнително лек период от гледна точка на летните пожари, традиционен проблем за Гърция заради високите температури и силните ветрове.

Пламъците разпалиха спорове между опозицията и правителството, обвинявано в небрежност. Местните власти от своя страна посочват като причина липсата на противопожарната авиация.

Премиерът Алексис Ципрас заяви чрез правителствен говорител, че първи приоритет е гасенето, анализите на ситуациите ще се правят след това.

Последните опустошителни пожари в Гърция горяха през 2007 г. в Пелопонес и на остров Евбея. Тогава загинаха 77 души загинаха, 250 хиляди хектара бяха опустошени от пламъците.

- реклама -