сн. БГНЕС

Гърция под транспортна блокада заради стачка

Гърция е под транспортна блокада заради стачка. Транспортът в южната ни съседка е напълно парализиран. Пред парламента се провеждат протестни демонстрации. С червени знамена демонстрантите и лидерите на опозицията искат оттегляне на спорен проектозакон. С него се променя 8-часовия работен ден. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че законовите изменения са посегателство срещу правата на работниците и се прави опит за въвеждане на нови права на работодателите – да уволняват лесно всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор, информира БНР.

24 часова стачка блокира транспорта, държавните учреждения и част от частните фирми.

сн. БГНЕС

Стачката започна в 06.00 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва, стачкуват и авиодиспечерите, вследствие на което са отменени много вътрешни и международни полети. Гърция остана днес без влакови връзки, без фериботи и с отменени полети към летищата.

Опозицията и синдикатите организираха масови демонстрации.

С мощни демонстрации в Атина и Солун синдикати и опозиция отправиха предупреждение към правителството да оттегли спорния проектозакон, който предвижда отмяна на 8 часовия работен ден.

На демонстрацията в Атина лидерът на опозицията Алексис Ципрас нарече проектозакона „погром над правата на работниците“.

сн. БГНЕС

Пред парламента в гръцката столица хиляди гърци скандираха: „Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век“. В протестните демонстрации участват служители в държавния и частния сектор, пенсионери, безработни и студенти.

Всички депутати на Комунистическата партия са на протестите. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви:

„Днес всички сме заедно на протестите в общ фронт, за да се оттеглят всички закони срещу правата на работниците, приети  от управляващите в последните години. Отказваме да работим по 10 часа на ден. Не трябва да се приема този проектозакон на управляващите. Защитаваме свободата и правото на синдикална защита за всички работници.“

Масово е участието на студентите, които скандират с искания за достойна работа и живот  в Гърция, свидетелства кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

От синдикатите предупреждават, че са в готовност за още протести и стачки, ако правителството не оттегли промените в трудовото законодателство.

- реклама -