Гърция, кафенета, ресторанти, мерки, отваряне

Гърция отваря ресторанти и кафенета на 1 юни, в Румъния предлагат пакети и за България

Окончателно от 1 юни в Гърция се отварят ресторантите и кафенетата, затворени още от март заради пандемията от коронавирус.

Това заяви пред телевизия Скай заместник-министърът на развитието Никос Папатанасис, предаде БТА.

Той уточни, че в края на май ще са известни резултатите от първите етапи на облекчаването на ограничителните мерки и може да се очаква да не се налага да се връщат вече отменени ограничения.

Той подчерта, че премиерът Кириакос Мицотакис е получил всички доклади и искания за отваряне на организираните плажове по-рано от предвиденото, дори през този уикенд, като ще обяви решението си до утре.

Папатанасис каза още, че правителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано, на 25 май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки. Фитнесите се планира да заработят чак на 29 юни.

Когато пътуването до островите стане свободно на 25 май, тогава ще бъде разрешено и движението на частните плавателни съдове. На същата дата ще бъдат отворени и летните кина. През юни ще бъдат обявени правилата за извършването на сватби и кръщенета.

В същото време няколко туроператорски компании в Румъния възобновиха дейността по продажба на ваканционни пакети за дестинации като България, Гърция, Турция, Кипър и Хърватия.

Има търсене и за почивки на румънското крайбрежие, съобщава сайтът „stiripesurse.ro“.

Гърция беше сред първите държави, които предприеха стъпки за възобновяване на туризма, тъй като голяма част от икономиката на страната разчита на този сектор.

От румънските агенции споделят, че вече имат запитвания от партньорски компании, кога започват да продават туристически пакети.

Миналата седмица са продадени почивки с автомобил в Гърция, тъй като властите там вече са взели мерки за възобновяване на туристическата дейност, а това дава увереност на клиентите.

„Ние работим за възобновяване на дейността в дестинации като България, Турция, Гърция, Кипър, Хърватия, както и на почивки в румънските морски курорти, където има търсене, в планините и СПА зоните“, заяви главният изпълнителен директор на една от туристическите фирми.

Компанията води преговори с няколко клиники в Букурещ, които биха могли да предложат на клиентите „здравни пропуски“, които Гърция може да поиска при преминаването на границата.

Туроператори очакват сезонът да започне в средата на юни или на 1 юли и разчитат на властите в Румъния, както и в България, Гърция, Турция, където вече са обявени мерки за защита на туристите.

- реклама -