сн. БГНЕС

Гърция отлага планираното облекчаване на мерките

Отлагат планираното облекчаване на мерките в Гърция поради увеличения брой на новозаразени с коронавируса. Правителството очаква решението на епидемиолозите за овладяване на ситуацията, информира БНР.

Днес след дежурство на болницата „Генимата“ в Атина главният лекар заяви, че „положението е като на война“. Непрекъснато пристигат пациенти в тежко състояние с COVID-19, а свободни места в специализираните отделения няма.

От град Ламия пациентите са транспортирани в болници в съседни райони.

„При тази ситуация би било безотговорно правителството да отмени дори и частично мерките“, смятат специалисти от националния щаб за контрол на коронавируса.

Гърция продължава ваксинирането с AstraZeneca, заяви здравният министър Кикилиас. В същото време властите отчитат, че хората са уморени от почти пет месеца строги мерки и не ги спазват.

Очакваше се днес след заседание на епидемиолозите и здравния министър да започне постепенно да се отварят обекти за услуги и част от търговската верига, както и училища. Поради липсата на подкрепа от лекарите заседанието на националния щаб се отлага за петък.

 

- реклама -