Гърция
сн. БГНЕС

Гърция открива летния сезон в понеделник

Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави вероятно от понеделник. Изискването е туристите да покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 или представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, но ще важат местните ограничения наложени за коронавирус. Очаква се новият режим да влезе в сила от 19 април за гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ.

сн. БГНЕС

Паралелно с това Атина отваря за международни полети и чартъри летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. В понеделник, 19 април, изтича предишната директива и съответният нотам на Гражданската въздухоплавателна администрация, който позволява да се извършват само основните вътрешни полети. При пристигането си посетителят ще се подложи на целева проверка на летището с иновативната система “EVA”.

Туристите ще могат да преминават и през сухопътен граничен пункт “Кулата – Промахон”. Очаква се да отвори от понеделник и “Маказа – Нимфея”.

Според националната организация за обществено здраве, в Гърция има достатъчно медицински персонал, обучен за работа на границата, за да се правят бързи тестове на преминаващите. Тест за деца до 10 години не се изисква.

Задължителното носене на маски в отворени и затворени пространствата е все още в сила, като глобата за неспазване на разпоредбата е 300 евро. Припомняме, че вечерният час е до 21.00 ч., след което е забранено излизане, освен ако не е наложително. Излизането като цяло става с изпращане на смс към номер 13033 или попълнена декларация.

сн. БГНЕС

Заведенията остават затворени. Обслужва се само доставка на храна по домове или закупуване на място. Според информация заведенията ще отварят след Великден и то само ако разполагат с открита площ.

Българите, които искат да пътуват до Гърция, при завръщане у нас трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в страната. В противен случай те подлежат на карантина.

източник: Труд

- реклама -