Гърция, задължителна ваксинация, протести
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гърция одобри задължителната ваксинация

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19 за медици и социални работници.

С изменението се въвежда задължението до 31.12.2021 г. служителите от публичния и частния сектор да представят на компетентния административен орган или на работодателя си дигитален сертификат за ваксинация или потвърждение или положително диагностично потвърждение, че се преминали болестта. Тези сертификати трябва да бъдат проверени от работодателя чрез специалната платформа.

Всички здравни работници трябва да се ваксинират до 1 септември.

Тези, които са били болни през последните шест месеца, както и тези, които са доказали здравни причини, които им пречат да извършват ваксинацията си, се изключват от ваксинацията. Причините трябва да бъдат удостоверени от тричленни комисии на съответната здравна област.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение – от 20 000 до 200 000 евро.

Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им.

Съгласно изменението ваксинацията е задължителна за персонала, работещ във всички сфери, свързани със здравето – медицински, парамедицински, сестрински, административен и помощен – в частни, публични и общински заведения за грижи за възрастни хора и хора с увреждания.

Всички служители в частни, публични и общински здравни институции също трябва да бъдат ваксинирани.

Парламентът гласува правомощието на здравния министър да разшири задължителната ваксинация и в други професионални сектори.

Пред изминалата седмица в страната стотици хора протестираха в центъра на Атина в знак на протест срещу правителствената задължителна програма за ваксинация.

Снощи избухнаха сблъсъци между противниците на задължителната ваксинация срещу COVID-19 и полицията.

Полицията се намеси с използване на сълзотворен газ и звукови бомби, след като демонстранти, носещи гръцки знамена, големи кръстове и икони започнаха да ги замерят с камъни и бутилки с вода. Един човек беше ранен при инцидента. Полицията задържа 5 души.

Протести имаше и в Солун. Демонстрантите се събраха пред Бялата кула в пристанището в Солун и се насочиха към центъра на града, с гръцки знамена и плакати с надпис „Не на задължителната ваксинация“.


Източник: „Труд“

- реклама -