сн. БГНЕС

Гърция обяви последните мерки срещу коронавируса, ето какво засяга българите

Зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт „Кулата – Промахон“ и във вътрешността на страната, искане за забрана на панаири – това са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита.

В периода от 1 до 11 юли на граничните пунктове в страната са направени 67 797 теста, от които 218 са били положителни. Броят на заразените с COVID-19 туристи на Промахон бяха четири пъти повече, отколкото на летището в Атина, съобщи МИА.

Тъй като от сряда на българско-гръцката граница влизането в Гърция ще се осъществява единствено при негативен PCR- тест, направен 72 часа преди пътуването, говорителят на правителството Стелиос Пецас подчерта, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно.

Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

Засилен ще бъде и контролът на двата гранични пункта с Албания за лицата, които имат право да влизат в Гърция – сезонни работници, албански граждани с разрешително за престой и други.

От 22 юли възобновяват директните полети от Швеция, седмица по-рано от обявеното започват полетите към Великобритания. Разглежда се възможността до края на юли да се даде зелена светлина за директни полети от САЩ, но задължително с негативен тест.

Тъй като опасността от коронавирус не е само по границите, на днешното съвещание комисията на епидемиолозите настоя за спешна забрана на панаирите и всички масови събирания най-малко до края на юли.

„Коронавирусът не си е отишъл. Той е тук и се храни от неприемливите прояви на разхлабване“, подчерта Пецас.

- реклама -