Гърция Македония име спор ЕС НАТО членство

Гърция няма да подкрепи Македония за НАТО и ЕС, докато не се реши спорът за името

Македония иска да бъде част различни международни организации и Гърция е готово да подкрепи тези усилия, но само след разрешаване на спора за името.

Това заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас на съвместна пресконференция с македонския му колета Никола Димитров след преговорите помежду им в Атина.

„Това е условие и вярвам, че трябва и можем да постигнем добър компромис, който да бъде от полза и за двете държави. Да допринесем и да помогнем на нашите граждани, на нашите общества да разберат, че може да постигнем повече, ако преодолеем историческите пречки и не подклаждаме конфликти, които водят на никъде“, изтъкна ръководителят на гръцката дипломация.

Той добави, че Гърция подкрепя териториалната цялост на Македония, подкрепя нейната стабилност, суверенитет и ненамеса на трети страни във вътрешните й работи. „Моят съвет към другите страни е да не се намесват в нашите отношения. Ние бяхме срещу всякакви санкции против нашата съседка, имаме прозрачна стратегия и не отстъпваме“, каза още Никос Кодзиас.

Днес съм тук, за да търся подкрепа и за мен не е важно кой ще е победител, кой ще е по-добър в аргументирането, каза от своя страна македонският министър на външните работи Никола Димитров.

Той допълни също, че основната задача, с която идва, е да поиска подкрепата на гръцкото правителство и на гръцкото общество. „Нямаме скрити намерения и искаме да бъдем приятели с вашата държава“, каза Димитров, цитиран от македонски медии. „Имахме открита и приятелска среща, първо насаме и след това заедно с нашите делегации.

Информирах министъра за приоритетите на новото правителство. Излизаме от трудни за нас години и сме твърдо решени, независимо от това дали ще ни се отвори вратата към европейското бъдеще или не, да работим за силни институции и за върховенство на закона, който ще бъда над волята на политиците, а не обратното“, каза Димитров, който преди да заеме министерския пост беше преговарящ от страна на Скопие по спора с името.

Дипломатът отбеляза също, че е в интерес на самата Гърция това Македония да бъде европейска демокрация, която да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в ЕС. Той обаче посочи, че това е едва първата му среща с Кодзияс и пред двете държави остава открит дълъг път.

По-рано новият македонски премиер Зоран Заев призова за подновяване на опитите за постигане на споразумение с Атина, надявайки се, че така ще ускори членството на Македония в НАТО и ЕС. „Ще опитаме всички възможни мерки, за да приближим Македония до членство“, каза той тази седмица по време на пресконференция с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

- реклама -