Гърция пожари

Гърция не може да овладее пожарите, силни ветрове усложняват ситуацията. МВнР призовава българските граждани да избягват засегнатите райони

Стотици гръцки пожарникари се опитват да установят контрол над големите пожари в страната вече трети ден, докато силни ветрове възпрепятстват гасенето.

Това накара и стотици хора да напуснат домовете си в близост до столицата.

Най-големите огньове бошуват край Атина, в западния Пелопонес и в Йонийския остров Закинтос.

Армията бе мобилизирана да помага на пожарникарите около остров Каламос, на 45 километра източно от Атина, където пожарът се разраства от неделя. За целия ден са възникнали общо над 90 пожара в страната.

„Подобна ситуация е нечувана“. Това каза ръководителят на регионалната пожарна служба на пожара Васили Матеопулос.

„Имаше 22 пожара в Закинтос само през последните 24 часа“, добави той.

Висок риск (степен 3) е обявен за районите Беотия, Фтиотида, Коринтия, Арголида, Лакония, Месиния, Ахая, Етолакарнания, Превеза, Теспротия, Еврос и островите Закинтос, Кефалоня, Итака, Лефкада, Корфу, Паксос, Самотраки, Лемнос , Агиос Ефстатиос и Скирос.

Гръцките власти призовават гражданите, при развитие на пожар в определена област и риск за смесени жилищни зони, да напуснат своевременно района на бедствието и да не пречат на работата на пожарникарите. Водачите на превозни средства трябва да избягват да се движат в областите на пожар, тъй като има опасност от задръствания и повреди по автомобилите. Призовава се да не се създава паника и гражданите да следват стриктно указанията на властите.

В случай на пожар или авария, гражданите трябва незабавно да уведомяват Центъра за противопожарната охрана на телефонен номер 199.

Към момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за пострадали или засегнати български граждани, в следствие на пожарите, бушуващи на територията на Гърция.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220

Високите температури и сушата в Източна Европа причиниха стотици опустошителни пожари, особено в Португалия, където в огнения ад загинаха 64 души през юни. Югоизточна Франция и Корсика също бяха засегнати.

- реклама -