Гърция намали срока на сертификатите за преболедували (вижте новия)

Гърция намали драстично валидността на сертификатите за преболедували коронавирус. Срокът им се сваля от шест на три месеца. Отделно като неваксинирани вече се третират всички над 60-годишна възраст, които не са имунизирани с трета доза.

Валидността на сертификатите за преболедували Covid-19 беше намалена на само три месеца по решение на здравното министерство в Атина. Оттам препоръчват след изтичането на срока да бъде направена ваксинация, предаде NOVA.

След въведеното задължително ваксиниране на лица над 60-годишна възраст се променят и мерките за тях. Сертификатът за имунизация ще валиден до 7 месеца. При непоставяне на трета доза ще се третират като неваксинирани. Ще бъдат глобявани с по 100 евро на месец и нямат право да посещават затворени обществени места, а ако работят се тестват по два пъти на седмица.

С анулиран сертификат за ваксиниране са вече над 150 хиляди гърци на възраст над 60 години, които здравното министерство приканва да си поставят трета доза от ваксината.

Провежда се активна кампания към родителите за ваксиниране на децата. Причината – 25% от ежедневните случаи на новозаразени са деца от 4 до 18-годишна възраст.

 

- реклама -