Гърция план Б мигранти Турция

Гърция иска от ЕС План Б, ако сделката с Турция се провали

План Б

ЕС да изработи и подкрепи резервен план, в случай че Турция се отметне от противоречивото споразумение, насочено към ограничаване на потока от мигранти.  За това призова гръцкият министър на имиграцията Янис Музалас в интервю за германския в. „Билд”. 

Много сме притеснени. При всеки случай ни трябва План Б”, каза Музалас.

След сделката с Анкара, сключена през март, броят на пристигащите в Гърция мигранти намаля. Турция се съгласи да приема обратно сирийци, пристигнали в Гърция, в замяна на милиарди евро за подпомагане на подслонените от Турция бежанци и безвизов режим за турски граждани в ЕС.

Влошени отношения

Отношенията между Анкара и Запада обаче се влошиха, тъй като от чужбина се чуха много критики срещу репресиите, използвани от турския президент Реджеп Ердоган след опита за военен преврат на 15 юли.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, че Анкара ще се оттегли от споразумението за мигрантите, ако Европа не разреши безвизовите пътувания до октомври.

Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер обаче заяви пред в. „Райнише пост”, че всякакви опити за „изнудване” са абсурдни.

- реклама -