Гърция и Македония подписаха исторически договор: Скопие разчисти пътя си за ЕС и НАТО (ВИДЕО)

Гърция и Македония подписаха историческо споразумение, с което на картата на Балканите вече ще има държава с ново име-Северна Македония. Този документ слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора.

Алексис Ципрас: Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на пресконференцията на брега на Преспанското езеро.

Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона, заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той.

Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите, категоричен бе Ципрас.

Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие, каза още той.

Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред. С тези думи започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев.

Когато имаш вяра, мечта и надежда – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философът Аристотел.

С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще, заяви Заев.

 

Този договор ни дава вдъхновение и кураж, вдъхновение да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще, каза Зоран Заев.

Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг.

Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого. Това е съобщение към тези, които са против договора и в двете държави.

Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията, обърна се Заев към всички противници на идеята.

Горди сме с този договор, заключи Зоран Заев.

Документът бе подписан най-напред в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации  продължи от македонската страна на езерото.

На място присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, който се пошегува, че след подписването на договора очаква много подаръци от Ципрас и Заев. Днес Нимиц има рожден ден. В края на церемонията  Заев подари вратовръзката си на Ципрас.

Интересът на медиите към церемонията по подписването на споразумението е голям.

Около 170 журналисти, режисьори и техници бяха акредитирани от Гърция и БЮРМ, но и от България и Сърбия.

Псарадес до 1928 г. се наричат Нивици. Това е единственото гръцко селище на брега на Голяма Преспа и е обявено за традиционно селище. В Псарадес през 1949 г. се играе едно от последните действия на гръцката гражданска война. В селската църква на 25 и 26 март 1949 г. тогавашният лидер на ККЕ Никос Захариадис провъзгласява правото на самоопределение на „македонския“ народ, пишат гръцки медии.

Снощи след тридневни дискусии в гръцкия парламент вотът на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, внесен от опозиционната Нова Демокрация бе отхвърлен със 153 гласа.

Поводът бе споразумението за името на Македония.

 

- реклама -