Ципрас гърция ЕС пропаст

Гърция: ЕС върви към пропаст

Гърция заяви, че ЕС се е запътил „бълнувайки към пропаст“ придържайки се към правилата за икономии, които създават огромни неравенства между членовете, предава Reuters.

Страната очаква облекчаване на дълга до края на 2016 г., за да може икономиката й да се възстанови.

Гърция спази своята част от споразумението и очаква същото от партньорите си. Ние не просто търсим, ние изискваме и очакваме специални мерки, които да направят дълга устойчив, като част от сделката, която имплементираме“, заяви премиерът Алексис Ципрас пред вестник Realnews. „Облекчаването на дълга ще бъде последвано от намален бюджетен излишък след 2018 г., което ще отвори пътя за икономическото възстановяване“, подчертава Ципрас.

Тежки икономии

Гърция е ангажирана да се придържа към първичен бюджетен излишък от 3,5 % от БВП до 2018 г., като част от третата си спасителна програма от 2010 г.
Международният валутен фонд, който все още не е решил дали ще участва във финансирането на третата програма, заяви че целта за излишък от 3,5 % отвъд 2018 г. не са реалистични за Гърция и призова за по-леки фискални цели, за да вземе част в кредитирането.

- реклама -