Гърция, кметове, гранични пунктове, България, туристи електронен формуляр

Гърция е готова да върне строгите мерки още от понеделник

Гръцките власти имат готовност да наложат отново ограниченията за обществения живот и пътуванията през следващата седмица.

Това съобщи „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Експертите подчертават, че указанията за безопасност във връзка с разпространението на коронавируса често се игнорират.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че властите са „решени да защитят мнозинството от няколко лекомислени хора“ и, ако е необходимо, правителството ще обяви нови ограничения, вероятно в понеделник.

Гърция, която наложи строги мерки за блокиране, запази нивата на заразяване, но след отмяната на ограниченията и възобновяването на международни пътувания през последните седмици случаите на новозаразени се увеличиха.

Пацес заяви, че властите следят внимателно нарастващия брой случаи в близките балканските страни и туристите, пътували до Гърция през сухопътната граница с България.

Няма официално становище на гръцките власти, че се обмисля затваряне на граничния пункт „Промахон“ или забрана за влизане на български граждани.

Стелиос Пецас е категоричен, че проблемът с разпространението на коронавируса не е от чуждестранните туристи, а от гърците, които не спазват предписанията на медиците.

Според говорителя на гръцкото правителство най-големият брой от положителните резултати са от граничния пункт „Кулата – Промахон“, който е единственият вход в Гърция по сухопътна граница. И това се дължи на факта, че епидемиологичната обстановка на Балканите е динамична, уточни Стелиос Пецас.

„До този момент системата за контрол работи добре. В рамките на дните от 1-ви юли до 6-и юли са взети 31 169 теста на всички гранични пунктове на страната. Регистрирани са само 100 туристи с положителна проба. Което е едва 0,3% от влизащите в Гърция.“

- реклама -